Σάββατο 28 Απριλίου 2012

''ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012''

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. (1912 - 2012). 

   Η ίδρυση της πόλης συμπίπτει με μια κρίσιμη φάση στην ιστορία του Μακεδονικού Βασιλείου. Ο στρατηγός Κάσσανδρος για να διεκδικήσει το θρόνο της Μακεδονίας παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Θεσσαλονίκη, προς τιμήν της οποίας ίδρυσε την πόλη, συνενώνοντας 26 πολίχνες γύρω από το Θερμαϊκό κόλπο.
 Η στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης διαφαίνεται από την πρόθεση της μεταφοράς της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο προς τα ανατολικά, καθώς υπήρξε μια από τις υποψήφιες πόλεις που είχαν προταθεί ως αντικαταστάτριες της Ρώμης, για να επιλεγεί τελικά το Βυζάντιο. Παρά την μη επιλογή της ως πρωτεύουσα, αποκτά τον τίτλο της Συμβασιλεύουσας πόλης, κατά την Βυζαντινή Περίοδο.
  Μετά την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς το 1432, παραμένει στην Οθωμανική αυτοκρατορία για περίπου πέντε αιώνες. Με την εκδίωξη των Εβραίων από την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βόρεια Ευρώπη, η Θεσσαλονίκη αποκτά την δική της εβραϊκή κοινότητα. Η εγκατάσταση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, ανέδειξε την πόλη ως τη σημαντικότερη παγκόσμια εβραϊκή μητρόπολη, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.
    Με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στον κορμό του Ελληνικού Κράτους το 1912,  ο πληθυσμός της πόλης παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές, με την μετακίνηση του μουσουλμανικού πληθυσμού και την αντικατάστασή του από προσφυγικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.Η πολεοδομική και αρχιτεκτονική της αναδιοργάνωση, επιταχύνθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 από τη μεγάλη πυγκαγιά του 1917 και τις προσπάθειες της νέας ελληνικής διοίκησης για προσθέσει αρχαιοελληνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία στο αρχιτεκτονικό ύφος της πόλης, που οδήγησε στην καταστροφή αρκετών οθωμανικών λατρευτικών και λειτουργικών κτηρίων. Οι σημαντικότερες πληθυσμιακές μεταβολές παρατηρούνται με το ολοκαύτωμα της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας από τα ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο της τριπλής κατοχής κατά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο, με την εγκατάσταση του μικρασιατικού και θρακιώτικου προσφυγικού πληθυσμού έπειτα από την μικρασιατική καταστροφή  το 1922 και με την εσωτερική μετανάστευση που παρατηρείται κατά την δεκαετία του '50 και μεταγενέστερα προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.


100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, ένας αιώνας σύγχρονης ιστορίας της.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου