Αντί χαιρετισμού
Η Βιβλιοθήκη η οποία αποτελεί έμπνευση της ανθρωπότητας για τη συλλογική της μνήμη μέσα από τους λαβυρίνθους των βιβλίων προτείνει το διάλογο ως μορφή διερεύνησης των μηνυμάτων που φυλάγονται στο χώρο της. Με τη θαυμαστή δύναμη των βιβλίων που φιλοξενεί στα ράφια της, προσεγγίζει τη διάνοια, αποκρυπτογραφεί τις σκέψεις, εμπλουτίζει τις γνώσεις και ενδυναμώνει τις ανθρώπινες προθέσεις. Άλλωστε στην έντυπη μορφή της, η σκέψη αποκτά οντότητα και ο νους του ανθρώπου συμπορεύεται με το χρόνο στρέφοντας το βλέμμα του στον καθρέφτη της αιωνιότητας.
Εξάλλου, η Βιβλιοθήκη με κύριο σκοπό τη διατήρηση και διάδοση της καταγραμμένης γνώσης έχει ποικίλες σημασιολογικές χρήσεις, όμως για σχολικό εργαλείο νοείται προπάντων ως συλλογή ταξινομημένων βιβλίων που καλύπτει τους βασικούς γνωστικούς χώρους και η λειτουργία της συνίσταται στο δανεισμό.
Με λίγα λόγια, η συγκρότηση Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο σχολείο μας είναι γεγονός εξαιρετικής σπουδαιότητας που φιλοδοξεί να φέρει το βιβλίο πιο κοντά στο μαθητή, να πετύχει μεγαλύτερη προσέλευση και ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού και βέβαια να γίνει στήριγμα για τη μόρφωση όλων μας, καθώς και σύμβολο για τον πολιτισμό μας.
Επιπλέον, όποιος διαβάζει βιβλία, όπως διατείνεται ο Ουμπέρτο Έκο, ζει πάμπολλες ζωές αφού με τη διαδικασία της μελέτης δοκιμάζει μια μικρή γεύση αθανασίας.
Χάρη στην ευγενική χειρονομία του κ. Λεωνίδα Βελή, η Βιβλιοθήκη μας απέκτησε υπόσταση και χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του δημιουργήθηκε και η αίθουσα που στεγάζει τον κόσμο των βιβλίων, αφιερωμένη στη μνήμη της συζύγου του, κ. Νικολέττας Σιναΐδου –Βελή.
Αναγνωρίζοντας την ευεργεσία του,
τον ευχαριστούμε ολόψυχα.
Με τιμή
1ο Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης