Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Η Γ' Λυκείου συναντά τον Ισίδωρο Ζουργό

Η Γ' Λυκείου συναντά τον Ισίδωρο Ζουργό.

Η παρουσία του συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού στο σχολείο μας γεννήθηκε ως ιδέα τον περασμένο Δεκέμβρη όταν τo μυθιστόρημά του «Aνεμώλια» αναδείχτηκε το αγαπημένο βιβλίο των αναγνωστών στον έβδομο διαγωνισμό του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για το Βραβείο Αναγνωστών. Η ιδέα γρήγορα μετουσιώθηκε σε πρόσκληση η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από τον συγγραφέα (τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό) και πραγματώθηκε την Παρασκευή 2 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του συγκροτήματος του 1ου Γ/σ και 1ου ΓΕ.Λ Σταυρούπολης με τη συμμετοχή της Γ΄ τάξης του λυκείου μας σε μια προσπάθεια οι τελειόφοιτοι μαθητές μας να έρθουν σε επαφή έστω και στο τέλος του μαθητικού τους βίου με έναν λογοτέχνη. Να τον γνωρίσουν, να συνομιλήσουν μαζί του, να τον ρωτήσουν, να αφουγκραστούν το λόγο του, να του εκθέσουν τους προβληματισμούς τους, να αγγίξουν τις ανησυχίες του. Πάνω απ’ όλα όμως να έρθουν σε επαφή με τον ίδιο τον δημιουργό και το έργο του, ένα έργο που θεωρήσαμε ότι αξίζει να αναζητήσουν και εν τέλει να απολαύσουν είτε ως ψηφίδα πολιτισμού είτε ως ανίχνευση αυτού του κάτι λίγο από τον εαυτό τους είτε ως ένα υπέροχο ταξίδι με αφορμή το απροσδόκητο.

Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση του συγγραφέα και του έργου του, διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα μυθιστορήματά του και η εκδήλωση συνεχίστηκε για πάνω από δύο ώρες με εξαιρετικού ενδιαφέροντος ερωτήσεις των μαθητών. Η ποιότητα των τοποθετήσεων των παιδιών αλλά και το επικοινωνιακό χάρισμα του καλεσμένου συνέβαλαν στη διεξαγωγή μιας γόνιμης συζήτησης η οποία δικαίωσε τόσο την επιλογή μας όσο και την πεποίθησή μας ότι το σχολείο μπορεί και πρέπει να αποτελεί ένα παράθυρο διαρκώς ανοιχτό στη λιακάδα του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και από το 1988 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Το 1995 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Νέα Σύνορα - Α. Α. Λιβάνη" το πρώτο του μυθιστόρημα, το "Φράουστ".

Εργογραφία:
(2011) Ανεμώλια, Πατάκη
(2010) Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού, Πατάκη
(2010) Φράουστ, Πατάκη
(2009) Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου, Πατάκη
(2008) Η αηδονόπιτα , Πατάκη
(2007) Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού , Πατάκη
(2005) Στη σκιά της πεταλούδας , Πατάκη
(2002) Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού , Πατάκη
(2000) Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού , Πατάκη
(1995) Φράουστ , Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη



Η Β' Λυκείου συναντά τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη.

Στις 3 Μαΐου 2012 επισκέφθηκε το Σχολείο μας, το 1ο Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος της πόλης μας, ο κ. Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο οποίος αποδέχθηκε με μεγάλη προθυμία την πρόσκληση που του απευθύναμε. Εκτιμώντας το πνευματικό του έργο και τη συμβολή του στη λογοτεχνία, θεωρήσαμε πως οι μαθητές μας θα είχαν να κερδίσουν πολλά, αν έρθουν σε άμεση επαφή και στενότερη γνωριμία μαζί του.

Η εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Σχολείου ξεκίνησε με μια παρουσίαση του έργου του, με αναφορά στο σύνολο της πνευματικής του δραστηριότητας. Συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα, διεύθυνση εφημερίδων και λογοτεχνικών περιοδικών της πόλης μας (Θ – 97, Χίλια Δένδρα, Τάμαριξ και άλλα), ενασχόληση με το ρεμπέτικο, σενάριο για την ταινία «Όλα είναι δρόμος» και πολλά άλλα. Κάποιοι μαθητές είχαν αναλάβει και διάβασαν αποσπάσματα από το έργο του.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραμονής του στο σχολείο όμως αφιερώθηκε στην καλύτερη γνωριμία των μαθητών μαζί του. Και ενώ ξεκίνησε δειλά η συνομιλία μαζί του, σε λίγο πήραν θάρρος και τον «βομβάρδισαν» με τις ερωτήσεις τους. Εντυπωσιασμένοι από τον άμεσο και οικείο λόγο του, θέλησαν να μάθουν από αυτόν όσα περισσότερα μπορούσαν, να τους λύσει όσες απορίες είχαν γύρω από τη Λογοτεχνία.

Τα παιδιά πράγματι κέρδισαν πολλά τις ώρες αυτές που γνώρισαν άμεσα και μίλησαν δια ζώσης με τον ίδιο τον δημιουργό. Είμαστε σίγουροι ότι θα μείνει μέσα τους ανεξίτηλη η εμπειρία αυτή και θα λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να ενδιαφερθούν περισσότερο για τη λογοτεχνία.




Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έγραψε τις συλλογές διηγημάτων Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό, Η στενωπός των υφασμάτων, Πάλι κεντάει ο στρατηγός, Η ψίχα της μεταλαβιάς / Ακριανή λωρίδα και τα μυθιστορήματα Γερνάω επιτυχώς και Ουζερί Τσιτσάνης. Το Γερνάω επιτυχώς ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας. Έγραψε επίσης το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη Όλα είναι δρόμος σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Το βιβλίο του Η στενωπός των υφασμάτων τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1993. Κείμενα και βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.
Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης είναι πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ 3 και διευθύνει το καλλιτεχνικό περιοδικό Πανσέληνος της Κυριακάτικης Μακεδονίας. Διηύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97, Τάμαριξ και Χίλια Δέντρα.
Βραβεύτηκε το 2004 με το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για το Επί ψύλλου κρεμάμενος

Βιβλιογραφία

Περιπολών περί πολλών τυρβάζω ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ
Περιπολών περί πολλών τυρβάζω
Έρως 13
Η εντεκάδα
Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος
Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας
Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου
Ουζερί Τσιτσάνης
Ανδρικές απολαύσεις
Επί ψύλλου κρεμάμενος
Ελληνικό διήγημα (1, 2, 3, 4, 5)
4 Διηγήματα
Απόγευμα Σαββάτου - Saturday afternoon
Γερνάω επιτυχώς
Sante
Η ψίχα της μεταλαβιάς - Ακριανή λωρίδα
Πάλι κεντάει ο στρατηγός
Επτά διηγηματογράφοι της Θεσσαλονίκης
Η στενωπός των υφασμάτων
Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου