Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος του για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο. Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει μεταξύ άλλων οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λόρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρό, Πίτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς κ.ά.

Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου
John Malkovich
Νιώθω τιμή που το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου στην Unesco μου ζήτησε να απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό με αφορμή την 50ή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Θα ήθελα να απευθύνω το σύντομο μήνυμά μου στους συναδέλφους μου στο Θέατρο, τους ομοίους μου και συντρόφους μου.

Είθε το έργο σας να είναι συναρπαστικό και αυθεντικό. Να είναι βαθύ, συγκινητικό, στοχαστικό και μοναδικό.
Να μας βοηθήσει να σκεφτούμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και μακάρι, αυτός ο στοχασμός, να γίνει με συναίσθημα, ειλικρίνεια, αμεροληψία και χάρη.
Είθε να αντεπεξέλθετε στις αντιξοότητες, να κατανικήσετε τη λογοκρισία, τη φτώχεια και τον μηδενισμό, όπως πολλοί από εσάς θα αναγκαστούν να κάνουν.
Ας είστε ευλογημένοι, με ταλέντο και με σθένος για να μας διδάξετε τους χτύπους της καρδιάς του ανθρώπου σε όλη του την πολυπλοκότητα, να έχετε την ταπεινότητα και την περιέργεια να το κάνετε το έργο της ζωής σας.
Και μακάρι οι καλύτεροι από εσάς- γιατί μόνο οι καλύτεροι και ακόμα και αυτοί, σε σπάνιες και φευγαλέες στιγμές- θα αξιωθούν να σκιαγραφήσουν αυτό το βασικό ερώτημα «πώς ζούμε τις ζωές μας;». Καλό δρόμο!
John Malkovich: Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου διαβάζεται σε κάθε θέατρο πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου