Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Προτάσεις βιβλίων

Βιβλία που αξίζει όλοι να έχουμε διαβάσει:

1. «Ο Λύκος της Στέπας» του Έρμαν Έσσε. Πρόκειται για ένα διαχρονικό λογοτεχνικό αριστούργημα που κέρδισε επάξια το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο γερμανός Έρμαν Έσσε καταφέρνει με μία καταπληκτική μαεστρία να συνδυάσει τη λογοτεχνική γραφή με την ψυχοθεραπεία, υπό την σκέπη του υπαρξιακού ρεύματος. 

2. «Ταξίδι στην άκρη της νύχτας» του Λουί Φέρντιναντ Σελίν. Ίσως το σπουδαιότερο λογοτεχνικό έργο του 20ου αιώνα. Επιβάλλεται να το διαβάσετε, αν θέλετε να ισχυρίζεστε ότι σας αγγίζει η μαγεία της λογοτεχνίας. Ο ιδιαίτερος – κυνικός τρόπος γραφής του συγγραφέα αποδομεί ό,τι περιστρέφεται γύρω του.

3. «Η ναυτία» του Ζαν Πωλ Σαρτρ. Ένα από τα κορυφαία βιβλία του περασμένου αιώνα. Έχεις την εντύπωση ότι γράφτηκε πριν ένα μήνα, καθώς είναι εξαιρετικά διαχρονικό. Αξίζει να το διαβάσεις περισσότερες από μία φορά, ώστε να το κατανοήσεις σε μεγαλύτερο βαθμό. 

4. «Έγκλημα και τιμωρία» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ένας από τους σημαντικότερους αντιπρόσωπους της ρώσικης λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας προβάλλει τις υπαρξιακές του ανησυχίες, μέσα σε μία ζοφερή κοινωνία. Με αφετηρία ένα έγκλημα, για το οποίο υπεύθυνη είναι η κοινωνία, το κεντρικό πρόσωπο, ο φοιτητής Ρασκόλνικωφ που έγινε δολοφόνος, είναι ταυτόχρονα θύμα και θύτης. 

5. «Πόλεμος και ειρήνη» του Λέων Τολστόι. Το έργο του κορυφαίου ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει, από μία ιστορική και φιλοσοφική σκοπιά, τα γεγονότα του 19ου αιώνα -από το 1805 έως το 1812- που άφησαν το στίγμα τους τόσο στη ρωσική, όσο και στην ευρωπαϊκή ιστορία. Στο επίκεντρο των γεγονότων βρίσκεται η εισβολή του Ναπολέοντα στη Μόσχα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου