Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ευρωπαϊκή μέρα της Μουσικής

Η «Ημέρα της Μουσικής» γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ. Από το 1985 ο εορτασμός εξαπλώθηκε και η Αθήνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας πόλη, στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.



Μέσα σε λίγα χρόνια, η «Ημέρα της Μουσικής» εξελίχθηκε σε ετήσιο θεσμό ενός μεγάλου ευρωπαϊκού πολιτιστικού γεγονότος, που διεξάγεται την 21η Ιουνίου, σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποιούν συναυλίες σε διαφορετικά σημεία της πόλης:


11:00 - Μουσικό Σύνολο Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Aeolos Brass Quintet» / Μουσικές από όλο τον κόσμο - Σιδηροδρομικός Σταθμός.

11:30 - Μουσικά σύνολα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης - Αύλειος χώρος και περιμετρικά του ωδείου, στην οδό Φράγκων.
 
12:00 - Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης / Συναυλία σύγχρονης μουσικής – Πλατεία Αριστοτέλους.
13:30 - Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης / Εργαστήριο τζαζ μουσικής (υπεύθυνος Λάκης Τζήμκας) - Εμπορικό Κέντρο «Πλατεία». 

14:00 - Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας / Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής - Πλατεία Άθωνος.

18:00 έως 24:00 - Λάτιν Σκηνή με τα συγκροτήματα «Badinage», «Aroma Caribe», «Meanwhile in Mexico», «Εκμέκ» και «Kazoo» - Λευκός Πύργος (Με την Υποστήριξη: «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και «Ερωτικός»).

18:30 - Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας / «Κινησιολογικά Ηχοτοπία» - Πάρκο Μουσικής.

19:00 - «Orfeus Soloists» και νικητές του 1ου Πανελλήνιου διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου - Φουαγιέ Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

20:00 - Συναυλία του συγκροτήματος κρουστών «Paranaue» - Mediterranean Cosmos.

20:00 - Μουσικό Σύνολο «Violontsellissimo» - Φουαγιέ Μεγάρου Μουσικής.

21:00 - Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης / Συναυλία με τη σύμπραξη νέων μουσικών, ηλικίας από 8 έως 20 ετών - Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

24:00 - Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης / Ν. Σκαλκώτας: «Τρεις Χοροί» και Β. Α. Μότσαρτ: «Μικρή νυκτερινή μουσική» - Πύργος Τριγωνίου, Πυροβολείο, Επταπύργιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου