Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Έτος Κ. Π. Καβάφη το 2013

 Ο Κωνσταντίνος Καβάφης και η εποχή του

     Τα έργα του Καβάφη ήταν πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής και περιείχαν τόσο σύγχρονα στοιχεία ώστε να μη θεωρείται υπερβολή ότι βρίσκονται στη βάση της ελληνικής νεωτερικής ποίησης.  Στην πρώτη φάση  είναι επηρεασμένος από τους Φαναριώτες του αθηναϊκού ρομαντισμού. Με την επίδραση αυτή αλλά και κάτω από τη σκιά του συμβολισμού αλλά και παρνασσιακών επιδράσεων γράφτηκαν τα ποιήματα της πρώιμης περιόδου. Από το 1900 και μετά ο ποιητής εγκαινιάζει το προσωπικό του ύφος  και  βρίσκει την προσωπική του φωνή περνώντας στην περίοδο του ποιητικού ρεαλισμού και φτάνοντας σε όρια τολμηρά και νεωτερικά.

     Το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ξάφνιασε· η τεχνοτροπία του, η ιδιόμορφη γλώσσα του, οι οξυδερκείς συλλήψεις του, η εκμετάλλευση της Ιστορίας, η αυστηρή λιτότητα που στερείται λυρικά ψιμύθια,  βρήκαν τους λόγιους της εποχής του απροετοίμαστους. Πολλοί ήταν εκείνοι που τον ειρωνεύτηκαν, τον χλεύασαν, τον κατηγόρησαν. Τους ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουν ότι η ποίησή του υπήρξε επανάσταση απέναντι στους ρητορισμούς και στις  ομοιοκατάληκτες  φλυαρίες. Πολύ αργότερα κατάλαβαν την αξία του Καβάφη και αναγνώρισαν το λάθος τους.

     Όπως συμβαίνει συχνά με τους μείζονες ποιητές, ο Καβάφης προηγήθηκε της εποχής του, γλωσσικά, μορφολογικά και θεματολογικά. Έμεινε μοναχικός στην ποίηση χωρίς συνεχιστές όπως άλλωστε και χωρίς προδρόμους. Ο ίδιος ζήτησε να γράψουν στο διαβατήριό του ως επάγγελμα: ποιητής!



Ένα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή:
«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια - σ' ένα σπίτι της οδού Σερίφ -  μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου